Funding announcement (NL)

Marple haalt half miljoen euro op om ingenieurs razendsnel inzicht te geven in hun data.

ANTWERPSE TECH-STARTUP MARPLE HAALT HALF MILJOEN OP

De Antwerpse tech-start-up Marple heeft in een tweede investeringsronde 500.000 euro aan groeikapitaal opgehaald. De investeringsronde was gevuld na minder dan 1 maand door een gezonde interesse bij private investeerders. Ook Imec en VLAIO namen deel aan de investeringsronde. Het verse kapitaal moet Marple helpen het team uit te breiden en verder aansluiting te vinden op de markt van software voor R&D ingenieurs.

Marple helpt ingenieurs innoveren dankzij slimme software die data verwerkt en analyseert. “We zetten daarbij onder andere in op het snel en vlekkeloos omzetten van grote bestanden meetdata in glasheldere grafieken.” zegt Matthias Baert, een van de oprichters van Marple.

Idee vanuit de Formule 1

De twee oprichters van Marple zijn beide zelf ingenieurs. Zij stelden vast dat de software waarmee test- en controle-ingenieurs het op dit moment moeten doen, vaak de wensen overlaat.

Matthias draaide in het 2017 en 2018 seizoen mee als ingenieur bij het Formule 1 team van Mercedes. Hij stelde vast dat zelfs binnen de Formule 1, waar je de meest innovatieve tools zou verwachten, het aan goede software ontbrak om de data die van de wagens wordt verzameld efficiënt te organiseren en analyseren. “Dit was voor ons het signaal dat er nood is aan een betere oplossing”, zegt Matthias.

Door het databos de bomen zien

Productontwikkeling en productinnovatie worden in grote mate gestuwd door de ideeën en inzichten van ingenieurs. Met de laatste ontwikkelingen op vlak van sensoren en meetapparatuur kunnen ingenieurs grote hoeveelheden aan data te verzamelen.

“Tijdens een test levert elke milliseconde enorme hoeveelheden data op”, zeg Nero, mede-oprichter. “Dat is heel leuk voor de ingenieur, maar de uitdaging wordt dan om door het bos de bomen te blijven zien. Marple wil dat probleem aanpakken.”

Marple legt zich toe op drie elementen van het werkproces van de ingenieur: data management, data visualisatie en het verwerken van big data. De combinatie van de drie maakt Marple enorm krachtig.

AI, Machine Learning en Big Data?

Marple is voorzichtig op de vraag of hun software als AI moet worden gecatalogiseerd. "Uiteraard liggen verschillende slimme algoritmes aan de basis van wat we doen. Maar onze focus ligt in de eerste plaats op ingenieurs weer controle te geven op hun data, alvorens ons toe te leggen op het automatiseren met AI", aldus Matthias.

Wat gaat Marple doen met het nieuwe kapitaal?

Het verse groeikapitaal laat Marple toe in de eerste plaats zijn team uit te breiden, zowel aan de technische als aan de verkoop kant. De markt, vooral R&D, product ontwikkeling en labo-omgevingen, is zeer internationaal. Marple’s eerste klanten komen niet alleen uit België, maar ook uit Nederland en Duitsland. En daar stopt het niet “Ook in bijvoorbeeld Scandinavische landen merken we dat de markt groot is”, aldus Nero. 

Over Marple

Marple werd opgericht in 2020 door Nero Vanbiervliet en Matthias Baert, en werd groot onder de vleugels van het imec.istart incubatieprogramma. Intussen heeft Marple zijn team verdubbeld, en willen ze de funding gebruiken om het product verder uit te werken en tegelijk zo goed mogelijk op de markt te plaatsen.